Importanta tratarii si protejarii lemnului

Lemnul este unul dintre cele mai utilizate materiale in constructii, calitatile lui fiind cunoscute si recunoscute de milenii. Este in primul rand un material natural, ceea ce ii ofera o estetica mult superioara (din acest punct de vedere poate doar piatra mai rivalizeaza cu el), este rezistent, nu costa mult, are proprietati izolante foarte bune, este usor de procurat si poate fi utilizat in nenumarate moduri.
Cu toate acestea, lemnul este mai putin rezistent atunci cand vine vorba despre influenta factorilor externi asupra lui. Fie ca este utilizat in aer liber sau in interiorul unei cladiri, fie ca vorbim despre un gard de lemn sau despre grinzile de sustinere a acoperisului unei case, lemnul trebuie protejat, iar acest lucru se face prin diverse tratamente, in functie de necesitati.

Este important de retinut ca tratarea lemnului este mult mai putin costisitoare decat inlocuirea lui, asa ca trebuie sa faci verificari periodice pentru a depista din timp eventualele probleme sau factori care ii afecteaza calitatea. In mod normal este suficienta examinarea anuala a suprafetelor din lemn - 12 luni sunt suficiente pentru ca acestea sa treaca prin toate anotimpurile si sa fie expuse tuturor conditiilor climatice.

Daca te intrebi care este cel mai bun tratament pentru lemnul exterior, trebuie sa stii ca nu exista un tratament-minune care sa rezolve toate problemele. Fiecare produs destinat protectiei lemnului are proprietati diferite si trebuie ales in functie de rezultatul pe care il doresti, tinand cont de principalii factori care pot provoca degradarea acestui material.

Factorii care duc la degradarea lemnului

Tratarea lemnului se refera la protejarea acestuia impotriva cauzelor externe, cum ar fi carii de lemn, umiditatea crescuta si ciupercile. Pe de alta parte, lemnul este un material expus degradarii daca vine in contact cu factori de mediu precum soarele, ploaia, zapada, vantul sau praful din aer.

Pentru ca suprafetele din lemn aflate in exterior sunt cel mai afectate de factorii externi, trebuie sa iei masuri de intretinere constanta a usilor din lemn, a ramelor de la geamuri, a obloanelor, dar si a gardurilor sau a mobilierului de terasa. Tratarea lemnului la exterior presupune utilizarea mai multor solutii pentru o protectie completa, dar si respectarea riguroasa a pasilor de pregatire si aplicare a substantelor.

Tipuri de tratamente pentru lemn

Iata care sunt principalele metode de tratare a lemnului, in functie de problemele care l-ar putea afecta:

Ignifugarea


Pentru ca este un material care poate lua foc usor si poate intretine un incendiu, lemnul trebuie protejat prin ignifugare, un proces prin care este tratat cu substante ignifuge pentru a-i creste rezistenta la ardere. Este important de stiut totusi ca, in urma acestui tratament, lemnul nu devine complet imun la ardere. Ignifugarea doar ingreuneaza aprinderea acestuia si reduce viteza de ardere si de propagare a flacarilor.

Hidrofugarea


Lemnul este un material vulnerabil in prezenta umezelii sau a apei in exces: putrezeste foarte usor daca nu este protejat, iar tratamentul de hidrofugare il fereste de efectele umezelii, mai ales daca vorbim despre lemnul folosit la exterior.

Antiseptizarea


Nu doar apa si focul pot afecta lemnul, ci si mucegaiul, ciuperca lemnului, cariii si alte insecte care, in timp, ii pot subrezi rezistenta. Tratamentul care il protejeaza impotriva acestor pericole se numeste antiseptizare.


Un alt factor care slabeste rezistenta lemnului, in principal a celui folosit in exterior, este lumina soarelui. Razele ultraviolete pe care acesta le emite duc la fragilizarea si decolorarea lemnului, creand un teren propice pentru insecte, care afecteaza in timp calitatea lemnului, asa ca acesta trebuie protejat prin vopsire. Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea protejeaza lemnul si ii ofera un aspect proaspat.

Etapele de tratare a lemnului 

1. Curatarea suprafetelor din lemn. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa elimini impuritatile, praful si alte substante care s-au acumulat pe suprafata lemnului. Poti folosi pentru asta o simpla perie si apa, dar si substante degresante, daca lemnul a mai fost tratat anterior. In cazul unui gard sau al unor scari exterioare din lemn, de exemplu, poti folosi si un compresor de aer la care ai conectat furtunul de apa.
2. Slefuirea lemnului. Odata ce ai incheiat lucrarile de curatare a lemnului, poti sa iei in considerare inclusiv slefuirea lui cu smirghel, pentru a-i scoate mai bine in evidenta fibrele. Acest pas este frecvent utilizat si in cazul in care lemnul a mai fost vopsit.

3. Aplicarea grundului. Grundul pentru lemn este prima substanta cu care se trateaza lemnul dupa ce a fost slefuit si pregatit pentru tratare. Rolul grundului este de a acoperi toate asperitatile si porii lemnului si de a permite, astfel, o mai buna aderenta a celorlalte substante de protectie a lemnului. In plus, grundul poate oferi o protectie suplimentara lemnului, prin substantele fungicide si insecticide pe care le contine.
4. Aplicarea substantei de protectie. Cand s-a uscat grundul, este timpul pentru aplicarea substantei principale de protectie a lemnului. In functie de proprietatile ei, aceasta poate fi bait, lazura sau lac. Iata care sunt principalele calitati ale fiecarei substante in parte:

Baitul - este o substanta transparenta folosita pentru tratarea lemnului. E utilizata in cazul in care vrei sa scoti in evidenta fibrele lemnului. Poate contine substante fungicide si insecticide si ofera protectie la intemperii.

Lazura - este un bait in care au fost amestecati si coloranti, asadar este o substanta in nuante diferite. Nu acopera definitiv fibra lemnului, care mai poate fi distinsa in ciuda culorii.

Lacul - este o substanta colorata care acopera lemnul complet si are un aspect emailat odata ce s-a uscat. Pe langa aspect, ofera si protectie lemnului, dar este folosita in special pentru tratarea lemnului de interior.

Sfaturi utile pentru tratarea lemnului

Pe langa pasii prezentati mai sus, este important sa adaptezi tratamentul pe care vrei sa-l aplici suprafetelor din lemn la problemele care le-au afectat, la calitatea lemnului, la vechimea lui si la gradul de deteriorare a lemnului. Iata cateva sfaturi de care e bine sa tii cont:

In cazul in care lemnul a fost deja atacat de insecte, carii sau ciuperci si a pierdut deja din integritate si din rezistenta, este recomandat sa inlocuiesti portiunile afectate.

Daca lemnul a fost atacat de insecte, dar si-a pastrat rezistenta, nu este nevoie de inlocuirea lui. Cu toate acestea, se recomanda aplicarea unui tratament curativ, prin injectarea lemnului atacat cu produse de tratare

Atunci cand lemnul pe care vrei sa-l folosesti nu a fost afectat de factori externi, dar nu a fost nici tratat inainte, este recomandat sa iei masuri de tratare preventiva, care sa tina insectele la distanta.

In cazul in care ai la dispozitie cantitati mari de lemn netratat, pentru constructii, este recomandata tratarea prin inmuiere.

Pentru lemnul folosit la exterior - obloane, porti, garduri - se recomanda folosirea unui tratament curativ sau preventiv, in urma caruia sa fie aplicat baitul.

Lemnul decolorat si afectat de soare poate fi improspatat tot cu bait.

Foloseste pensule speciale pentru tratarea lemnului - acestea au peri care nu permit scurgerea baitului. Nu uita ca aplicarea trebuie sa fie facuta in sensul fibrelor lemnului.

Proprietatile tehnice ale lemnului - precum rezistenta, elasticitatea si stabilitatea - il fac un material excelent pentru constructii, dar este important sa il protejezi, daca doresti sa isi pastreze aspectul si calitatile o perioada cat mai indelungata.